דווקא תומכי הלגליזציה הובילו לקריסת היוזמה ללגליזציה

שר המשפטים אבי ניסנקורן שהבטיח לגליזציה "תוך 9 חודשים", ח"כ רם שפע שהגיש את הצעת החוק, וח"כ שרן השכל שקידמה אי-הפללה, הם מהגורמים המרכזיים לקריסת הממשלה ואיתה הצעת החוק ללגליזציה. בתום הבחירות הבאות צפוי להתחזק גוש מתנגדי הלגליזציה בכנסת. עתירה תוגש שוב לבג"ץ.

דווקא תומכי הלגליזציה בכנסת, בראשם מי שהובילו את הצעות החוק להסדרת שוק קנאביס חוקי בישראל, הם שעומדים מאחורי פירוק הממשלה הלילה, ובהתאם גם מאחורי קריסת הליך החקיקה ללגליזציה בישראל – זאת כתוצאה מההצבעה הלילה בכנסת נגד הארכת כהונת הממשלה בכמה חודשים נוספים.

פיזור הממשלה עוד בטרם אושרה הצעת החוק ללגליזציה בקריאה ראשונה לפחות, מונע “דין רציפות” על הצעת החוק לכנסת הבאה, כלומר – הליך החקיקה מתאפס לגמרי, כך שכל שלבי החקיקה שכבר אושרו, כולל אישור ועדת שרים ואישור בקריאה טרומית, מבוטלים כליל, ולא ניתן להמשיך מאותה נקודה בכנסת הבאה.

ברוב של 49 מול 47 הצביעו חברי הכנסת הלילה (לפנות בוקר) נגד המשך כהונת הממשלה כך שהכנסת תתפזר הלילה הזה, בחצות, וישראל תלך לבחירות שיערכו ב-23.3.21. תוצאת ההצבעה באה בין השאר לאחר “תרגיל” של הח”כים מכחול לבן אסף זמיר, מיקי חיימוביץ’ ורם שפע שהתחבאו בשירותים וצצו ברגע האחרון להצבעה.

ח"כ רם שפע - בעד לגליזציה (צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)
ח”כ רם שפע – הפיל את הצעת החוק ללגליזציה (צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)

ח”כ שפע, שהוא כידוע מי שקידם את הצעת החוק ללגליזציה מטעם כחול לבן בממשלה, ומי שצפוי על פי הערכות להצטרף בקרוב למפלגתו של יאיר לפיד, הגיע מהשירותים כדי להצביע בעד הפלת הממשלה ואיתה הצעת החוק ללגליזציה, למרות שהתחייב שלגליזציה תאושר בכנסת הנוכחית.

מי שסייעו גם הן לנפילת הממשלה הן חברות הכנסת מהליכוד מיכל שיר ושרן השכל. ח”כ שיר סיפרה לעיתונאים שהיא חולה אך צצה גם היא במליאת הכנסת ברגע האחרון והצביעה בניגוד להחלטת מפלגתה – נגד המשך כהונת הממשלה. ח”כ השכל, ממקדמי הלגליזציה בכנסת הנוכחית, לא השיבה לטלפונים לאורך כל היום והתחמקה לבסוף מהצבעה.

ח"כ שרן השכל - בעד לגליזציה (צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)
ח”כ שרן השכל – הפילה את הצעת החוק ללגליזציה (צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)

שר המשפטים אבי ניסנקורן, מי שחתום על הצעת החוק הממשלתית ללגליזציה, התחייב רק לפני כשלושה שבועות כי “בתוך 9 חודשים תאושר לגליזציה”, עומד למעשה בראש רשימת הגורמים להתפרקות הממשלה, זאת לאחר שלחץ על גנץ לדחות את הפשרה שהוצעה לו, כך על פי הדיווחים בתקשורת.

על פי סקרים הנערכים בימים אלה, בכנסת הבאה צפויים להתחזק הכוחות בימין שמתנגדים ללגליזציה, ביניהם מפלגת “תקווה חדשה” של גדעון סער (לא תומך) ויפעת שאשא ביטון (מתנגדת), וכן מפלגת “ימינה” המתנגדת ללגליזציה, שמכפילה את כוחה בינתיים בסקרים. לצידם, המפלגות החרדיות והמוסלמיות ששומרות על כוחן.

אבי ניסנקורן (צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)
שר המשפטים אבי ניסנקורן – הפיל את הצעת החוק ללגליזציה (צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)

לפיכך, הסיכוי ללגליזציה בישראל ירד באחוזים רבים. למעשה, גם היוזמות ה”קטנות” יותר, למשל אי הפללה, החרגת CBD מפקודת הסמים, קנאביס רפואי במרשם רופא, הוזלת מחירי הקנאביס בבתי מרקחת, התרת שיווק ישיר והתחייבויות נוספות שנתן סגן שר הבריאות יואב קיש – צפויות לקרוס כעת ולהתאפס כלא היו.

סיכוי קלוש לקידום הליך החקיקה ללגליזציה בכל זאת נותר, גם במהלך הבחירות, והוא מה שנקרא “ועדת הסכמות”. ועדה זו מוקמת בזמן ממשלת מעבר, מורכבת מנציגי שתי המפלגות, ומוסמכת לאשר קידום הליכי חקיקה שלא ניתן לקדמם בועדות “רגילות” מכיוון שאינן מתפקדות בזמן מערכת בחירות.

אך מכיוון שמאחורי הצעת החוק ללגליזציה עומדים בין השאר ניסנקורן, שפע והשכל – האחראים על נפילת הממשלה – לא סביר שתהיה הסכמה נדרשת של הליכוד למהלך כזה. עד כה דובר מפלגת הליכוד לא משיב להצעה זו.

במידה ולא תקודם הצעת החוק דרך ועדת הסכמות, תוגש פעם נוספת העתירה לבג”ץ. כזכור, העתירה (בג”ץ הלגליזציה) נדחתה לפני כחצי שנה, 18.6.20, כשהשופטים סירבו לאפשר את מה שהם כינו “מרוץ סמכויות” בין בג”ץ לכנסת ולכן החליטו להמתין ולאפשר לממשלה ולכנסת לקדם את הצעת החוק בעניין זה בעצמן.

ואכן, בחלוף שלושה ימים בלבד מפסק הדין, אישרו שרי הממשלה, חברי הועדה לענייני חקיקה, את הצעת החוק ללגליזציה. מאז היא התקדמה בקצה טוב בהליך חקיקה יסודי אשר נגדע היום עם ההחלטה על פיזור הממשלה. השופטים הבהירו בפסק הדין כי במידה ולבסוף לא תהיה התקדמות בחקיקה ניתן יהיה להגיש את העתירה בשנית, ואכן כך צפוי לקרות.

המשך קריאה
Back to top button
x
Close

אופס!

אנא בטלו את חוסם הפרסומות כדי לצפות בתוכן באתר